Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Opinie, rozważania na temat inteligentnych budynków

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby Jacek Biskupski on Wed Jun 11, 2008 9:01 am

fido wrote:rozpocząłem instalowanie przewodów
większość parteru kieruje do punktu zbiorczego
czyli do kotłowni

np gdniazda, oświetlania oddzielnie do kotłowni wszystko 3 x 1,5

czy to błąd?
czy tak może być aby w przysłości myśleć o BMS

np korytarz będzie miał 4 lampy wszystkie z kotłowni zasilenie
zawsze mogę pociągnąć 2 do 230v a 2 do stałoprądowego z paneli


mosz jakieś uwagi które możesz porusdzyć na forum?


Czy mam jakies uwagi ?
No kilka niestety bym miał...
Tu słowo wstępu. Jednak Fido nie zdecydował sie na zrobienie projektu systemów słaboproądowych - choć oferowałem mu to za darmo. Jedynym warunkiem z mojej strony było ustalenie jakich urządzeń Fido będzie używał - bo to warunkuje zrobienie dobrego projektu (sa duże różnice pomiędzy różnymi urządzeniami na rynku). W efekcie Fido robi to "po swojemu" czyli sprowadzając wszystkie kable (na własny koszt i ryzyko) do jednego miejsca... Nie wiem czy to optymalne rozwiązanie - sam kibicuję Fido i jestem ciekaw czy uda mu się wszystko przewidzieć i potem rozsądnie połączyć bez rozpisanych planów...

1. Jak Ci juz Fido pisałem - problem polega na tym, że jeżeli nawet "wszystkie kable" sprowadzisz do jednego miejsca - to po pierwsze nie jestem pewien czy "wszystkie kable" to rzeczywiście wszystkie potrzebne, niezbędne kable i przewody aby zrobić BMS, a drugie problem to sposób ich połączenia. Przyjdzie Pan elektryk i zapyta CIę grzecznie - co Pan chcesz z tym zrobić ? Jeżeli połączyć klasycznie, to sobie poprzycina te kablelki - zrobi Ci Tablice LIcznikowa i Bezpiecznikowa i połaczy to i wystawi fakturkę. ALe wtedy nie bardzo będzie się dało z tego zrobić BMS - no bo by to coś przerobić to trzeba to będzie wszystko od początku rozłączyć i przerobic według jakiegoś planu.... A nawet jeżeli jest to sprowadzone do jednego miejsca to "poprzełączanie" nie jest to takie banalne. Dalczego ? Zobacz załączone zdjęcie - i tak wyjda Ci 2 czy więcej skrzynek łączeniowych i trzeba będzie między mini prowadzić kable. Nie zawsze sie to da zrobić...
2. Z tych wszystkich kabli robi się straszny galimatjas - by nie powiedzieć węzeł gordyjski. Nawet jezeli zostana dobrze oznakowane - to jednak konieczność ich (późniejszego) przekladania do celów BMS - spowoduje sprore zamieszanie. Jeżeli nie wierzysz to popatrz na zdjęcie (w załączeniu) zrobione u inwestora który sobie powiedział - jakoś to będzie robie bez planu...
Nie wiem czy to jak pytasz "błąd" ale nie jestem pewien czy ta "pseudo elastyczność" czyli działanie bez założonego planu) sie opłaci...

Pożyjemy zobaczymy

Jacek
Attachments
MalyBalaganBMS.jpg
A tak to może wyglądać bez projektu...
MalyBalaganBMS.jpg (1.1 MB) Viewed 28100 times
Jacek Biskupski
Site Admin
 
Posts: 80
Joined: Mon Oct 01, 2007 5:07 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby fido on Sat Jun 14, 2008 2:19 pm

z tego zawieszenia współpracy może coś wyjdzie dobrego
może ja laik coś wymyśle i wniosę do systemu.

mam pewien pomysłna brak pajęczyny kabli w kotłowni
elektrycy któzy mi robią robią w krakowie równieź osiedle "parkowe wzgórza" gdzie kable wchodzące do jednego miejsca nie da się objąć rękami :-) u mnie bedzie ich znacznie mnej

na pewno o czymś zapomnę

długo zastanawiałem się nad systemami inteligentnymi i moje wnioski są takie że posiadanie wszystkiego w rozdzielni jest zbędne gdy zdecyduje się na dany system wtedy magistrala która jest różna dla różnych systemów załatwia sprawę i zmniejsza ilość przewododów
jednak jak dla mnie - eksperymentatora - powstaje jedna wada - uzależniam się od danego systemu jego ograniczeń
nie mogę wtedy zastosować innego rozwiązania czy systemu - posiadając przewody w rozdzielni będę mógł żąglować i wymyślać

oczywiście na pewno popęnię błędy i zapomnę o kilku obwodach
np. garaż - mam go oddzielnie i tam już nie mam możliwości pociągnąć oddzielnych obwodów - mam tam 2 dociągnięte

futuryzując powiem tak:
wydaje mi się że np za 5-10 lat w każdym obwodzie w puszcze będzie można włążyć przkażnik wi-fi lub wi-max i wszystko załatwione - będzie sterowanie zdalne
a co do opłącalności tego co trobię to jestem w 100% przekonany że robię błąd i że jest on nieopłacalny pod jednym warunkiem - że wiem któy system będę chciał mieć i że spełnia on moje oczekiwania. obecnie nie wiem któy system sastosuje więc działam ponosząc niepotrzebne koszty.
fido
 
Posts: 55
Joined: Wed Jan 23, 2008 8:26 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby Jacek Biskupski on Wed Jun 25, 2008 1:35 pm

na pewno o czymś zapomnę
długo zastanawiałem się nad systemami inteligentnymi i moje wnioski są takie że posiadanie wszystkiego w rozdzielni jest zbędne gdy zdecyduje się na dany system wtedy magistrala która jest różna dla różnych systemów załatwia sprawę i zmniejsza ilość przewododów
jednak jak dla mnie - eksperymentatora - powstaje jedna wada - uzależniam się od danego systemu jego ograniczeń
nie mogę wtedy zastosować innego rozwiązania czy systemu - posiadając przewody w rozdzielni będę mógł żąglować i wymyślać

Chciałbym Ci uświadomić że to nie jest stara centrala telefoniczna gdzie masz wtyczki i gniazda i sobie przełączasz. To się łączy na srubach i zaciskach i raz sie połączy to nie bardzo jest to jak "poprzełączać". Kiedy elektryk kończy okablowanie to lubi zamknąć i jest to połączone, zamkniete i zakończone. Nie bardzo widzę jak byś mogł robić tą żąglerkę, spytaj elektryka.

futuryzując powiem tak:
wydaje mi się że np za 5-10 lat w każdym obwodzie w puszcze będzie można włążyć przkażnik wi-fi lub wi-max i wszystko załatwione - będzie sterowanie zdalne
a co do opłącalności tego co trobię to jestem w 100% przekonany że robię błąd i że jest on nieopłacalny pod jednym warunkiem - że wiem któy system będę chciał mieć i że spełnia on moje oczekiwania. obecnie nie wiem który system zastosuje więc działam ponosząc niepotrzebne koszty.

Masz rację i duże wyczucie. Do tego się dąży i tak to pewnie za kilka lat będzie wyglądało... Dokładnie tak jest to już zrobione (i dostępne) w LON - sa takie urządzenia do puszek instalacyjnych. Problem jest jednak w przekaźnikach - ich liczba może być praktycznie spora (u mnie w Gali jest ponad 60 sztuk) i trzeba je gdzies umieścić.. w puszkach nie da rady;-/ Do tego służą takie (jak na zdjęciu powyżej) tablice i skrzynki instalcyjne.
Ruszają inne projekty DIY (do it yourself - zrob to sam) które będą opisywane na tym forum - zobaczmy jak to zrobili inni...

pozdrawiam
Jacek
Jacek Biskupski
Site Admin
 
Posts: 80
Joined: Mon Oct 01, 2007 5:07 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby fido on Tue Jan 13, 2009 6:46 am

witam po przerwie
jak widziałem z postó kolegów
budowa to wojna z wykonaczami a przede wszystkim z ich nieterminowością.

u mnie regipsy fermacell - (polecam bo to dużo lepsze od zwykłych regipsów) - zakryły wszekie przewody a więc nie mam już praktycznie możliwości ingerencj w instalacje

kiedyś spotkamy się z jackiem to oceni czy dużo błędów popełniłem

poszło mi 4800 mb kabla
jestem bardzo zadowolony z elektryków - znali się na systemach inteligentnych

wstawiam zdjęcie rozdzielni która dzięki zugom pozwala na przekłądanie jak mi eiś podoba elementów
od góry wchodzą przewody na zugi. na razie tylko 3x1,5 i 3x2,5 bo system nie wybrany
ale dzięki zługom mogę przepinać dowolnie.

załączam zdjęcie rozdzielni w trakcie robót
więcej zdjęć na http://www.iQhome.eu
rozdzielnia.JPG
rozdzielnia ma wymiar 2mx1m
rozdzielnia.JPG (52.94 KB) Viewed 28447 times
Attachments
zugi.JPG
zugi w rozdzielni
zugi.JPG (39.04 KB) Viewed 27830 times
fido
 
Posts: 55
Joined: Wed Jan 23, 2008 8:26 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby Jacek Biskupski on Sun Jan 25, 2009 5:48 pm

Witaj,
No muszę przyznać że ładnie to zrobili:-)
U mnie w Gali nie jest to tak ładnie i przejrzyście zrobione - w końcu była to pierwsza instalacja BMS Unihome na Świecie :lol:
Problem w tym (dalej ten sam co był), że robiąc bez planu już ograniczyłeś się w możliwości wyboru BMS - bo już podjąłeś "jakąś" decyzję...
Np nie zrobisz już BMS w systemie EiB - ponieważ oni mają swoje specjalizowane kable...i żaden z nich nie wygląda na EiB
(no chyba, że nie pochwaliłeś sie i masz takie też wmontowane...)
Podobnie kwestia pomiarów sygnałów analogowych (np temperatura), taki układ kabli (w gwiazdę) raczej wyklucza zastosowanie rezystancyjnego pomiaru temperatury- bo każdy termometr ma inną długość kabla i jak to uwzględnić (pomiar będzie niedokładny) ???
Również samo krosowanie - nie każdy system lubi/dopuszcza taki typ połączenia kabli systemowych...
Można by tak jeszcze wiele narzekać, ale w końcu na każdy (no prawie każdy) problem techniczny jest "jakieś" rozwiązanie - i będzie to po prostu więcej kosztowało, ale nie martw się, prawie wszystko będzie się dało zrobić (oprócz tego do czego kabli nie przewidziałeś... :(
Ale dom nabiera kolorów - kiedy będziesz myślał o automatyce ? Musze CIe uwzględnić w harmonogramie :lol:

Pozdrawiam i czekam na następne posty
Jacek
Jacek Biskupski
Site Admin
 
Posts: 80
Joined: Mon Oct 01, 2007 5:07 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby MarekB on Mon Jan 26, 2009 10:36 pm

Witaj,

jestem pod wrazeniem rozdzielni !!!!
Brawo dla elektryków, dobra czysta robota.


Ja podzieliłem na chwile obecną na 3 rodzielnice do inteligencji, ale może tylko 2 zostaną.

Pozdrawiam
Marek
MarekB
 
Posts: 1
Joined: Mon Sep 01, 2008 8:31 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby PiotrG on Tue Jan 27, 2009 5:40 pm

Fido napisz proszę jak grube są Twoje wiązki kabli i czy puszczałeś je w jakiś rurach czy bezpośrednio w posadzce. Ponieważ sam bardzo chce mieć "inteligentny dom" a nie widze możliwości wykonania kompletnego projektu (jeszcze nic nie drgnęło)do momentu rozpoczęcia prac wykończebniowych (marzec - kwiecień), zastanawiam sie nad wstawieniem pustych rur. W miejscach newlargicznych ("skrzyżowani", ostre zakręty) wstawiłbym rewizje i jeśli kiedyś projekt dojdzie do skutku będę mógł poprzeciągać odpowiednie kable. Do tego większość instalacji łączących poszczególne pokoje czy skrzynki myśle nie prowadzić w podłogach piętra tylko na strychu a na parterze w większości pomieszczeń mam podwieszony sufit więc jakos dam rade.
Wolałbym wszystko robić po kolei ale nie wszystko się da.

Pozdro
Piotr
PiotrG
 
Posts: 13
Joined: Tue Feb 19, 2008 9:10 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby fido on Wed Feb 11, 2009 10:19 am

Dzięki za uznanie i ... krytykę
co do EIB to od razu zrezygnowałem mój modelowy dom pasywny ma być oszczędny a co za tym idzie oszczędny w budowie. EIB kosztuje zbyt wiele.
co do pomiary temperatury to myśle że znajdzie się sposób - nie musi być to sposób który wymaga jednakowej długości przewodów.
jeżeli braknie przewodów ... no cóż są systemy nielubiane czyli bezprzewodowe.

a co do elektryków to jeszcze nie skończyli - obecnie zima zatrzymała prace

Elektrycy mają świetny sposób położenia kabli. i mnie kable to YDYP czyli płaskie - kładłem je podtynkowo bez jakichkolwiek peszli - uwierz mi że gdyby peszle były to już ścian by mi brakło.

poza tym obecnie rozwijam się informatycznie i będę prosił Jacka o zaproponowanie artykułu który opublikuję na swojej stronie. ovbecnie strona jest w trakcie prac http://www.iQhome.eu/portal
w zakładce galeria można zobaczyć etapy z opisem
uruchomiłem też forum ostatnia pozycja w górnym menu
zapraszam do rejestracji

co do elektryki to obecnie badam kilka ciekawych pomysłów np ściemniacz który załancza światło w nocy (np.po 24.00) o niskim natężeniu światła a wcześniej o wysokim i po pewnym okresie ściamnia się płynnie jak to ma miejsce w EIB

Walcze też z bezprzewodowymi świetlówkami ze ściemniaczem
testy opublikuje na swej stronie i na forum

moja refleksja jest taka aby użyć BMS do poważnych zadań a sceny świetlne i inne drobnostki pozostawić prostym urządzeniom

no chyba że macie inne pomysły np. dla zapalania światła w klatce schodowej niż wspomniane ściemnianie i różne natężenie światła + ewentualne zapalanie na czujnik ruchu, zmierzch, a unihome może np wyłączać całkowicie obwody grupowo gdy nikogo nie ma w domu.
fido
 
Posts: 55
Joined: Wed Jan 23, 2008 8:26 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby Jacek Biskupski on Sun Apr 26, 2009 10:42 pm

Taaaaak włączanie światła przy pomocy zwykłych ("hotelowych") czujników ruchu z timerem okazuje się być następnym etapem rozwoju BMS;-)
Okazuje sie bowiem, że włączanie światła z BMS jest tak nieekonomiczne, ze szkoda "wyjść" z systemu skoro można to zrobić niezależnie za 60 zł...
Możliwość zapamiętywania kto kiedy włączył światło nudzi sie po pierwszym roku działania systemu i okazuje się że te same wejścia można wykorzystac znacznie efektywniej...Przykład ? Proszę:
Tak więc wpomniany ściemniacz jest bardzo ciekawym urządzeniem, bo jak wspomniałem wyżej, jezeli miałbym określony budżet (a tym samym ograniczone środki na sprzęt więc jakąś tam ilość urządzeń) i miałbym wybierać czy sterować wyjściem bypasa w rekuperatorze czy włączać sobie światło na korytarzu z BMS, to pewnie bez zastanowienia wstawiłbym na korytarzu taki ściemniacz a wyjście z BMS wykorzystał do sterowania bypasem. TYm bardziej, że to kiedy włączał sie przez ostatni rok bypass jest zdecydowanie ciekawsze niż to kiedy kto przechodził przez korytarz (BMS daje możliwość zapamietywania stanów urzadzeń i retrospektywnego przeglądania ich). System w Gali tak właśnie ewoluował i jest to proces ciągły...
Jacek
Jacek Biskupski
Site Admin
 
Posts: 80
Joined: Mon Oct 01, 2007 5:07 am

Re: Jak samemu zaprojektować swój Inteligentny Dom ?

Postby fido on Tue Apr 28, 2009 1:50 pm

ja od początku twierdzę że najefektywniej BMS będzie można użyć do połączenia wentylacji/CO/CW/pogodą/stanami domu
a potem wizualizacja przez net
mnie najbardziej interesuje pokazywanie on-line jaki zawór właśnie się przełączył i jakie temperatury panują

oświetlenie nigdy nie cieszyło mnie tak jak powyższe, szkoda miejsc w BMS
fido
 
Posts: 55
Joined: Wed Jan 23, 2008 8:26 am

PreviousNext

Return to Inteligentny Dom

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron